onsdag 14 januari 2009

Att göra ett besök

Peppar och jag har gjort en hel del besök nu. Det har varit uteslutande hos gamla som har varit mer eller mindre dementa. Anledningen till det är bl a att jag känner mig trygg och van i den miljön vilket gör att Peppar jobbar mycket bättre.
Vad som har varit väldigt tydligt är att det är stor skillnad på arbetsbelastningen för Peppars del. Det verkar bero på dels hur intresserad personen vi besöker är av hundar och dels hur långt framskriden demensen är. Ju mer dement personen är desto mer måste Peppar jobba för att få kontakt, vilket inte är så lätt. Men det är verkligen en fantastisk känsla när man märker att det händer något, att personen i fråga ser oss när vi kommer, blir glad, klappar och kanske t o m pratar. Nästa steg är att byta besöksgrupp så att vi - Peppar och jag - kan samla på oss erfarenheter, få ett gediget samarbete och kännas trygga med varandra även i de miljöer där jag inte är helt hemmastadd.
Har på senare tid lagt manken till med lydnadsträningen. Vi har en del problem med rådjuren som bor här i Torvalla, Peppar tycker att det är superkul att springa efter en bit. Hon är inte borta särskilt länge, typ 15 - 20 sekunder, men det stör mig att jag ca 30% av gångerna inte får stopp på henne. Vi tränar främst stadga, fot, inkallning i svåra situationer och kontakt. Och visst ger det resultat. Har alltid med mig belöning, boll och godis, men jobbar främst med rösten och kroppen. Ändå känns det viktigt att kunna ge henne en jackpott, vilket är bollen, om hon kommer till mig istället för att jaga rådjur.
Vi tränar också såklart B&T-saker såsom att bära, att hämta, tjaba, goddag, lämna saker till någon annan, att hälsa m m. Jättekul. Nytt sedan sist är vinka och rulla runt som vi tränar på för fullt. Funderar på att lära Peppar kram också - att lägga hakan på min axel när jag sitter på huk.
Kom ihåg att träningsgrupperna rullar igång denna vecka efter ett välbehövligt juluppehåll.
Nu ska jag kvällsfika sedan är det natti-natti. Må så gott.

1 kommentar:

Marianne och Cilla sa...

Kul att du skriver och kommenterar era besök, verkar ju gå jättebra, vi Cilla och Marianne känner att vi behöver många fler besök, erfarenheten är låg men vi tycker det är jättekul. Och kramen skall bli vårt nästa projekt, fungerar jättebra för Sally. Må gott Marianne