söndag 17 maj 2009

Spår


Följer Peppar i sele och lina. Hon vet exakt vart vi ska medan jag inte har en aning. Det är ju hon som har NÄSAN. Trots att vi har en annan hund ca 7 meter ifrån oss så har hon stenkoll på spåret och låter sig inte störas av den andra hunden. Snarare verkar det som om Peppar "håller i" spåret ännu mer än vanligt. Under vägen hittar hon saker också, som spårläggaren så slarvigt har "tappat". Det kan vara en repstump, medicinkopp, tomhylsa, tygbit, snusdosa m m. Däremellan kan det ligga godis.

Det spännande ligger i att testa hundens spårförmåga, att lägga på diverse svårigheter och sedan se om hunden klarar dem. Man lär sig att se hur och att hunden jobbar och löser de problem som dyker upp. Hunden blir aldrig fullärd utan det finns alltid utrymme för utveckling av hunden och det är egentligen bara förarens fantasi som sätter gränser.

Att spåra är så himla kul. Det tycker både Peppar och jag. Hon blir väldigt trött av det arbetet.

I dag, söndag, så var vi en grupp som samlades för att spåra tillsammans. Det var 7 stycken mattar med jyckar av olika storlek, ålder och kön och med olika spårkunskaper. Vi hjälptes åt att lägga spår åt varandra och pysslade sedan med lite olika saker under väntetiden. Trevligt hade vi, vädret var vackert och alla var nöjda med sin jycke när vi skildes åt.


Vi bestämde att vi ska träffas på söndagar kl 18.00 om man kan och vill. Jämn vecka - ÖP-hallen, ojämn vecka - Spikbodarna. Är du intresserad av att spåra tillsammans och om du har spårat lite grand så är du varmt välkommen.


Vill du vara med på läger helgen efter midsommar så anmäl dig snarast. Damerna på bilden var med på förra träningshelgen och de hade kanonkul och alla lärde sig något nytt.


Ha det gott och jag hoppas på att vi ses.

2 kommentarer:

Emma, Vizzla o Bozza sa...

Ja visst är spår underbart. Är sååå nöjd med både Vizzla och Bozza efter spåren i söndags. Paralellspåret som vi gjorde med Peppar var ju kanonkul!

:) Visst hade vi ett väldigt bra läger men på bilden ser det bara ut som att det är du, Anja, som har roligt ;)

Anonym sa...

Kul......Vi kan väl höras snart eller hur??? Hur går det med besöks hunden då? Vi skall vara i radio guld kl 15.30 på måndag. oj oj................
Cilla och Marianne