torsdag 2 juli 2009

Att komma nästan ända fram

Vi var ett glatt gäng som skulle ut och spåra. Kunskapsspannet var stort, allt från nybörjare till vana spårhundar. Första spåren gick jättebra för alla. När sedan svårigheterna kom så blev det lite trögare för en del. Det var ju också riktigt varmt trots att det var kväll. De som ville fick avsluta det hela med att göra varsitt motivationsspår. Att göra det enkelt när det gäller tid och med en del godis i ett kort spår. Funkade fint. Kändes viktigt att hundarna fick en positiv minnesbild.

En av våra vänner var snäll och lade ett långt spår som jag och Emma, hennes duktiga schäfer Vizzla, jag och Peppar skulle gå tillsammans. Detta kallas konkurrensspår och går till så att ekipagen turas om att gå först i spåret. Vi gick ett sådant även i måndags som gick väldigt bra. Hundarna blir peppade och jobbar järnet i spåren. Det vi gick igår jobbade hundarna på ända tills vi hade ca 150 meter av ca 1000 meter kvar. Då vid ett underlagsbyte så tog det stopp. De jobbade på men kom inte rätt. Vi bestämde att låta hundarna vila en liten stund och det gjorde susen. När de fick ta omtag så gick det som tåget igen. Belöningen blev varsitt öra. Dessa två hunddamer är riktiga små hjältinnor som stretar på i värmen.

Peppar och jag var i går förmiddag på promenad med två flattekillar som har en del problem med att fungera tillsammans med varandra och att ta det lugnt i främmande miljö. Tänker inte delge något från detta men vill påminna om vikten av att träna passivitet både själv och tillsammans med andra. Att vara lugn och passiv är ett viktigt jobb för din hund. Träna det ofta och förstärk lugnet hos din vovve. Hitta en balans mellan passivitet och aktivitet och värdera de båda jobben som lika viktiga.

Passa nu på att njuta av solen, den ska visst försvinna in i ett lågtryck.

1 kommentar:

Emma, vizzla o Bozza sa...

Vi har ju gått 3 fantastiskt roliga konkurrensspår dom senaste dagarna och vi måste verkligen tacka Gunilla som traskade iväg och la 2 av dom. Jätte tack!!

Ha en skön sommar!