måndag 22 november 2010

Terapihundarna

Har haft utbildning för nya Terapihundar i Östersund. Vi hade den tredje helgträffen nu i helgen. Tänk vad mycket det har hänt med hundarna men framförallt med deras förare. Vi tränar mest på hantering och apportering. Att bli kramad av en vilt främmande människa är fullständigt onaturligt för en hund. De kan hantera en kram på olika sätt; backa, fly, morra, visa tänderna t o m bita. Det är dessa ofta små signaler som terapihundsförarna måste lära sig att se och hantera under träningen. Att visa ett aggressivt beteende på riktigt Terapihundsjobb är icke tillåtet. Ofta betyder det att man måste träna hantering mer och att man måste ta det i små, små steg. Alltid med en vägledande och positiv attityd mot hunden där bra initiativ genererar belöning. De är superduktiga och tränar på bra och kommer att bli fin-fina terapihundsekipage.

Har varit med i Radio Jämtland idag. Det är riktigt kul och jättesvårt. Hundägare ringer in och har de mest skiftande funderingar och frågor. Att leverera pedagogiska och bra svar på väldigt kort tid är som sagt väldigt svårt. Jag ser det som en härlig utmaning. Att inte riktigt veta vad nästa fråga är, att inte ha träffat varken hund eller ägare och att ha minimalt med tid är så långt ifrån mitt vanliga arbetssätt som det går.

Måste få berätta om en hund som var med på spårkursen igår. Det är en ganska yrslig, aktiv tik som har svårt att hålla ihop sig för att kunna utföra t ex ett sitt. Igår såg jag denna hund gå två hårda spår på Bilprovningens parkering. Otroligt duktig hund. Det var träff 3 och hunden har inte spårat innan dess. Matte hade gått ett spår på Coop Forums parkering en söndag em, vilket hunden hade klarat bra. Att klara spår kräver koncentration och hårda spår är svårt.Man slutar aldrig att förvånas och fascineras av hundar och deras ägare.

Vill du vara med på träningshelgen den 4 + 5 december så måste du anmäla dig snarast.

Ha det gott så länge och var rädd om din lilla kompis.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Önskade att jag bodde närmare Östersund! Då skulle jag med glädje vara aktiv i dina aktiviteter :) Kram Ulrika i Strömsund.

Victoria sa...

Jag är intresserad av att utbilda min hund till terapihund.
Vore tacksam om du kunde mejla mig på vickis_7@hotmail.com så jag får tag i din mejl och kan ställa ytterligare frågor :)
Mvh//Victoria