fredag 8 juli 2011

Ååååå, vad jag blir glad av att få lite gensvar på mina inlägg. Tack.
Jag tror inte att man får ut något positivt av att "läxa" upp hunden. Ofta är det fråga om att hunden är osäker eller t o m rädd och kanske har dåliga erfarenheter av andra hundar. Att i det läget straffa sin hund är helt förkastligt. Visst kan hunden bli lydig men är det värt det? Att ha en lydig hund som är osäker på sin förare blir ju helt fel.

Så när jag tänker relation med hund så ska ju jag som förare fungera som mentor/vägledare för min hund. Det är jag som är den kunniga av oss två när det gäller hur man lämpligen uppför sig i olika situationer. Det är oroväckande att vi människor bryr oss mer om vad en vilt främmande människa ska tycka om hur vi uppfostrar vår hund än att ge vår hund vad den behöver av lugn, balans och skydd i jobbiga situationer.

Har varit ute och spårat med Pepparkakan. Först ett hårt spår på grus sedan ett himla svårt och klurigt spår som M (tack) hade lagt. Det fick ligga i ca 1 timme medan det hårda spåret gick vi direkt. P gick klockrent på båda förutom sista 25 metrarna + att hon missade 4 (!) apporter. Det kan man nog analysera i det oändliga men jag tror att hon hade ett himla sjå med spåret och kanske inte gick helt perfekt, vilket gjorde att hon missade apporterna. Well, jag är nöjd ändå. Vi följde också med ett ekipage som inte riktigt hade hittat hela vägen och i slutet låg min boll. Så vi var 4 damer med vidhängande hundar som gick iväg tillsammans för att leta rätt på hela spåret och bollen. Det gick vägen.

Jag är ofta ute och springer med Peppar vare sig det är sommar, vinter varmt eller kallt. Känner väldigt tydligt att många har åsikter om detta när det är varmt. Kanske skulle jag också ha det. För mig blir det ju tydligt hur lite man vet om människor och hundar men möter men ändå har åsikter om. De som känner mig och hur jag gör med mina hundar vet att jag har med mig vatten, springer där det finns vatten och tar paus om P behöver det. Det är OK att belasta men fel att överbelasta. Det är så lätt att ha åsikter om hur andra gör trots att man egentligen inte vet ett smack om dem.

Har nu tagit bort aktivitetslägret från kalendern för det var inget som intresserade. Så i stället så tänkte jag ha en aktiveringspromenad runt Bynäset på Frösön. Läs mer på hemsidan. Det kan nog bli görkul. Har en hel del fulla kurser redan, finns uppgraderat under "aktuellt". Fortsätt att anmäla, alla som vill ska få gå kurs.

Jag har en stark känsla av att vi människor har alldeles för stora förväntningar på våra hundar, speciellt i de svåra och för hunden belastande situationerna. Min fråga till dig är; funderar du någon gång på hur realistiska dina förväntningar på din hund är? Är de för höga eller kanske rent av för låga?

Utmanar dig i att ge din hund massage 10 minuter om dagen hädanefter. Massage är väldigt bra för relationen, för att få en lugnare hund och för att hunden ska kunna känna sig trygg under dina händer även i stökiga situationer. Hänger du på???

Ha det bäst så länge// Anja

3 kommentarer:

Anonym sa...

Inte så lätt alla gånger att veta hur realistiska förväntningarna skall vara på vovven. Det gäller att försöka lära sej läsa sin hund och se när man skall "backa" i stökiga situationer. Idag har jag o Tia utifrån realistiska förväntningar tillbringat 1,5 tim på Storsjöcupen, med andra ord passiva på lagomt avstånd från det mest stökiga (springande barn) och efterhand jobbat oss närmare in i "smeten" men inte ända in. Vi hade det jättemysigt där jag satt på gråsuggan och hejade och klappade händer åt det lag som gjorde mål, vilket det var vet jag inte men det spelade ingen roll :)
Måste oxå berätta vad glad jag blev när Tia gruffade på en cyklande Schäfer och jag bara vände henne lugnt åt sidan och hussen sa glatt, HEJ. Ingen sur min där inte :)
Ska bli skitkul med aktivitetskväll på tisdag !!

Susanne & Tia

Anonym sa...

Ett litet inlägg från Älvsbyn i Norrbotten kommer här! Vi har idag haft två hundmöten! Ett där Bamse gick med mig som gick alldeles strålande! ´Han började med raggen men jag satte honom, sa "titta vovve!" och så tittade Bamse upp på mig och typ kom på sig själv, att ja just ja, jag ska ju inte göra så där! Godis hade jag inte med mig men han fick "betalt" ändå så han blev nöjd med sin insats!!

Att nöta lönar sig!

Jätte trist att vi missar Bynäset
:( Men ha det jätte bra!

Varma hälsningar Marianne och Bamse

Marie & Koira sa...

Hmmm... måste fundera över det där med förväntningar. Höga eller låga..? Naturligtvis olika i olika situationer, men i mitt fall är nog förväntningarna faktiskt ofta för låga om jag ska vara ärlig. Försöker att inte ställa krav på sånt jag inte gett honom förutsättningar att lära sig. Han skulle nog faktiskt i vissa situationer behöva lite högre förväntningar från mig, tex i våra dåliga hundmöten. Låter kanske konstigt, men bättre det än "låt-gå mentalitet" från mig. (Blev det begripligt?)