fredag 13 oktober 2017

HundKULs Berättelser

Att få tiden att räcka till för varje hund i en flock på fyra jyckar kan ha sina sidor. Det gäller att planera och att utnyttja varje chans till att ha egen tid med varje hund. Oftast så blir det ganska korta stunder som varje hund får ha antingen mig eller för den delen Husse för sig själv. 
Jag pratar här om kanske 20 -30 minuter då man inte nödvändigtvis gör så mycket. Det kan vara att gå ut med soporna + en extra sväng då man fördjupar relationen med den aktuella hunden med hjälp av prat, gos, lek och roliga aktiviteter. Det kan också vara att en hund följer med i bilen och hämtar sonen på gymmet eller till affären för att handla och får gå en egen promenad på nytt ställe. Det kan vara att följa med ut på en löptur, vara med på HundKULs och Östersunds hundforums öppna träning, hälsa på någon vän, vara hemma själv med mig medan Husse är snäll och tar de andra tre på promenad mm. Att ta tillvara på möjligheterna som bjuds är avgörande för att få till "Egen tid" med varje hund. De har rätt till den egna tiden och det är vår skyldighet att ge den till dem.


För Chilis del är det ofta fråga om fysiska aktiviteter. Vi springer, drar, spårar och leker. Hon kan också få massage + att hon varje vecka får simma i bassängen hos Elins hundrehab. Både Chili och jag är fysiska individer och vi har båda två behov av att göra oss av med energi, så vi håller varandra i trim. På flera olika sätt ;)  Eftersom livet för henne och för oss tillsammans är rätt krävande så är det fantastiskt skönt att tillsammans med bara henne göra enkla, kravlösa, KUL aktiviteter som vi båda uppskattar. Dessutom så är det helt nödvändigt för vår relation och hennes välmående att så gott som dagligen ha "Vår stund" utan någon annan av hundarna.


Min finaste Pepparkaka har inte längre så väldigt stort behov av att få egen tid. Hon sover ganska mycket och är trygg och tillfreds i sin hundflock och sin familj och är nöjd med att få vara med. Hon brukar få följa med mig i bilen, gå med på promenader med andras hundar och gå ut själv med Husse. Hon har ju inte riktigt samma fart som de andra hundarna längre så med Husse får hon gå i sin egen takt. Så fort hon söker kontakt så får hon såklart det och då är det ofta frågan om att klia öron eller massera kropp. Peppar är väldigt tydlig med vad hon vill. Jag tycker att det är viktigt att hon får vara "gammal hund" i lugn och ro men ändå inte låta henne sova bort sin sista tid i livet. Vi har haft mycket roligt tillsammans och hon betyder fortfarande mycket för mig så hon är så värd att bry sig om på hennes villkor.  

De här två Schäfertöserna har en mycket speciell plats i mitt hjärta och i vårat liv. De har lärt mig mycket om hundar, de är schyssta, förlåtande, tålmodiga, arbetsvilliga, lekfulla och vackra. 

Jag kommer att berätta mer om dessa töser och såklart om Doodlarna :) 

Jag älskar att titta på TV. Det är mitt sätt att vila och vara still. Som en utmaning till Mig själv och Er så tänker jag hädanefter att använda reklampauser till hundträning. Det blir ett lagom långt och effektivt träningspass. Hänger Du på????

Ha en härlig Helg. Tack för mig!!


Inga kommentarer: