måndag 11 augusti 2008

Hantering?? :-)

Har idag kommit igång med Terapi och Besökshundsutbildningen efter deras sommaruppehåll. Oj vad det har hänt mycket med hundarna bara på denna månad. Förmodligen har de behövt vilan och att få göra andra saker men jag vet att det har tränats en del också. Kanske framförallt miljöträning och hanteringsträning. Inser man vikten av denna träning, gör den rätt, ger hunden tid och förstärker det man vill ha så har man kommit långt med sin hund.
Med miljöträning menar jag att utsätta hunden för så många nya miljöer och situationer som möjligt utan att det ger hunden negativa erfarenheter eller innebär stress. Här har föraren ett stort ansvar så att träningen blir så "rätt" som möjligt och en viktig uppgift att skydda och stödja sin hund för bästa resultat.
Med hanteringsträning menar jag att på ett lugnt, stadigt, fast och tryggt sätt vänja sin hund att bli fysiskt hanterad. Det gäller både i situationer med t ex kloklippning och öronrengöring men framförallt för att kunna "styra" sin hund i alla upptänkliga situationer utan att använda kommando eller kopplet. Det är inte alls frågan om att använda dominans utan snarare att minimera hundens möjligheter att hantera saker o ting efter eget huvud, att lugna den, att kunna "kliva" undan hunden för att öka avstånd vid behov. Viktigt att man i början tränar detta i lugna miljöer där hunden är van och trygg för att sedan byta miljöer och även att man låter andra hantera hunden.
Hunden ska känna sig trygg hos sin förare och kunna lugna ned sig i jobbiga situationer. Tänk efter själv hur många gånger per dag du använder kommando eller koppel där du lika väl skulle kunna gå fram till hunden och hantera den fysiskt på ett lugnt och VÄNLIGT sätt. Det här blir väldigt tydligt för hunden att det är lika bra att följa med. Lägger du dessutom till beröm när hunden kommer med så blir det ännu tydligare. Mycket trevligare för både hund och ägare än att gång på gång dra iväg med hunden i kopplet, tjata och dessutom bli irriterad.
Vill återigen påminna om rasparaden den 13 september på travet. Jag behöver verkligen hjälp där. Jag har ju bara två raser själv och det blir inte mycket till parad.
Tack för nu.

Inga kommentarer: