söndag 5 oktober 2008

Att ha ett hundjobb

Pepparkakan och jag har varit i Sundsvall i helgen på B&T-utbildning. Jättekul och jobbigt. Jag har funderat en hel del på vilken enorm kapacitet hunden har när det gäler att jobba. Med jobb menar jag inte att valla får eller jaga bovar, leta narkotika eller leda en blind människa. Jag menar inte heller de vanliga promenaderna eller lek med de vanliga hundkompisarna.
Jag pratar om att få använda sina resurser. Sin kropp, sin näsa och sitt huvud. Att få ha ett hundjobb behöver inte vara så besvärligt att få till för matte eller husse. Jag möter många hundar som inte har något jobb alls. En del hundar mår bra ändå men många hundar mår väldigt dåligt av att inte ha något jobb.
Vad kan man då hitta på för jobb till sin jycke. Som du förstår så finns det massor med jobb man kan ge sin hund, din fantasi sätter gränserna. De kanske inte är så viktiga i din människovärld men i din hunds värld kan de vara jätteviktiga och faktiskt förändra hundens hela tillvaro.
Hunden kan följa med ut och hämta tidningen, bära ut soporna. väcka barnen, bära nycklarna till bilen, dra en pulka, ha klövjeväska på sig som du har packat fika i, leta reda på saker i skogen som du har "tappat" bort, leta reda på husse som har gått bort sig i skogen, leta reda på sin mat som inte står där den brukar, lära sig stänga lådor och dörrar, dra av dig strumporna, hämta kopplet, hjälpa till med tvätten, bära din väska när du går på stan, klura ut hur man ska få fram godisen under en handduk, hälsa fint på grannens barn som är lite hundrädda o s v. Ta och tänk till och berika din hunds liv med enkla medel.
Ha det så kul tillsammans med din bästa vän och lycka till.

Inga kommentarer: