fredag 13 november 2009

Att ha ideer


När man ska leva på något, t ex hundverksamhet, så måste man ha många och dessutom våga prova dessa ideer. Jag har just nu en stabil verksamhet med kurser, besöksverksamhet, promenader och träningar.

Har under hösten testat att ha cafe i lokalen. Tycker att jag har varit ganska uthållig, 10 veckor, men det har tydligen inte varit någon bra ide. På dessa veckor har jag kanske haft sammanlagt max 15 pers. Vissa gånger har jag varit helt själv. Då får jag helt enkelt inse att det var inte läge för cafe just nu. Det skulle vara intressant att förstå varför så skriv gärna några kloka synpumkter på detta. Alltså har jag lagt ned cafeet just nu.


En annan ide som jag ville prova var att få ha seniorkurs inomhus. Många äldre hundar blir lite bortglömda tack vare att vi tror att deras behov av stimulans minskar med åren och de är fullt ut nöjda med sina promenader. Det tror inte jag. Har själv en nioårig borderterrier som älskar att leta grejor och mat och leta sin boll, både inne och ute. Hon är fortfarande i behov av aktivitet. Ofta tror jag att de äldre hundarna är så lydiga att de inte ifrågasätter sysslolösheten på samma sätt som yngre hundar gör. Vad tror du?

Tyvärr så blev det för få anmälningar på denna kurs så den blir inte av. Istället tänkte jag testa en annan variant av aktivitet, dit självklart de äldre hundarna också är välkomna. Ett antal onsdagar är du välkommen att komma till lokalen och träna cirkuskonster och prova på diverse hundspel. Meningen är att man ska komma om man kan och vill utan förbokning men blir det samma ekipage som kommer så kan man komma långt med hunden på de träningarna, t ex lära sig att jobba med klicker.

Jag är fortfarande så glad över att kunna vara inomhus och slippa stå ute i kyla och snö. Nyttohundskursen och småhundskursen är inomhus på alla träffar. Valp och grundkursen kommer att vara inomhus ungefär varannan gång. Härligt.

Det är första gången jag startar fyra kurser som sträcker sig över jul och nyår. Fantastiskt.


Föreläsningarna som jag har på torsdagar har varit hyfsat välbesökta. Det har varit en stadig "publik" på 3 - 6 pers varje gång vilket i mitt perspektiv är bra. Jag hoppas att det fortsätter så. Har du ideer/önskningar på vad vi ska prata om så skicka dem till mig. "Problem"föreläsningarna har varit mest välbesökta. Intressant.


Det där med att ha problem med sin hund är väldigt intressant, tycker jag. Vi människor är benägna att problematisera våra hundars många gånger naturliga och förklarliga beteenden. De hänger ofta ihop med hundens arv, erfarenheter, ålder, ras m m. Ofta märker jag också en okunskap, otålighet, orealistiska förväntningar och alldeles för lite träning av hunden från människans sida. Min önskan vore att vi kunde fokusera på det som hunden gör bra istället och ge hunden en chans att lära sig rätt beteende genom klok och ibland ganska flitig och långsiktig träning.

I helgen ska jag jobba med de "nya" besökshundekipagen. Jättekul.


Ha en fin helg och ge din hund en överraskning. Jag ger er en fin bild av två av mina kära.

1 kommentar:

Marianne på Spikarna sa...

Härligt Anja, bara fyra dagar mellan inläggen........heja på,
det är så roligt att läsa. Vi hörs