onsdag 31 mars 2010

Så lugnt......

det kan bli för en kastrerad hund att promenera tillsammans med en annan hund, trots att hon löper. Ja, Peppar har nu börjat löpa och det är fascinerande att se hur f d väldigt pilska hanhundar kan gå lugnt och städat precis bredvid henne trots att hon måste lukta fantastiskt gott. Från att ha varit en orolig, tikluktsupptagen, stressad, kontaktlös och distraherad hund så blir han, tack vare kastrering eller chip, en lugnare, mer arbetsvillig, kontaktsökande och trevligare hund än innan. De behöver inte hela tiden leta efter spännande dofter och kissa oavbrutet. Hunden blir helt enkelt roligare att umgås med. Har man däremot problem med t ex hanhundsilska eller utfall mot andra hundar så är det inte alls säkert att de försvinner tack vare en kastrering. Dessa beteenden måste man jobba betydligt mer aktivt med. Positivt är dock att den kastrerade hanhunden blir mer matintresserad, mer samarbetsvillig, gladare och lättare att bryta.

Har haft valpträff och spel och konster ikväll. Eftersom jag är dålig på att göra raklam för mig så kom det bara en valp men på spel o konster så kom det 8 stycken. Jättekul.

Har de sista dagarna varit dunderförkyld. Oj, vad allting blir jobbigt. Jag nyser konstant, har ont i halsen och är helt igentäppt i näsan. Tror väl att det är på väg att gå över men minsta lilla ansträngning tar fullständigt kål på en. Att bli anfådd av en skogspromenad är inte riktigt min stil......=))

Fick idag återigen kvitto på att skvallerträning är himla bra. När vi är ute i skogen och går, har med mig tre hundar, så markerar plötsligt Peppar att det är någon som kommer åt vårt håll. Jag kan berömma och kalla in henne och Curry som bägge är lösa och är väl förberedd när vi, precis som Peppar talat om, möter två bullterriers med vidhängande matte. Hon hade ingen aning om att hon skulle möta oss och blev väldigt överraskad. Så lär din hund att skvallra, det är väldigt användbart och det känns som ett bra hundjobb. Att riktigt titta på sin hund för att hinna förstärka de där sekunderna den står stilla och "visar" att det kommer något är ett kul sätt att träna hund. Är man noga med förstärkningen så lär de sig snabbt.

Ge inte vovven någon mat gratis - ge din hund en jättebra uppgift: att jobba för maten. Ha kul och lycka till. Din jycke kommer att tycka att det är en strålande ide.

Ha´re // Anja

Inga kommentarer: